27 Ocak 2014 Pazartesi

KAYSERİNİN 
YEŞİLHİSAR
    İLÇESİ




                              YEŞİLHİSAR ŞEKERPARESİ










Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi sağlıklı bir boşanma evresi geçirip geçirmediğinize bağlıdır
.





Bazen boşanma hem siz, hem de çocuk için en iyi çözüm yolu olabilir. Ancak sağlıklı bir boşanma gerçekleştirilemedi ise, çocuklar boşanmadan sonra okul hayatında sorunlar yaşayabilirler ve eskiden var olmayan çeşitli korkular ortaya çıkabilir. Ayrıca çocukların büyük bir kısmı anne ve babayı yeniden birleştirmek için veya anne ve babanın yeni bir ilişkiye girmemesi için aşırı enerji sarf edebilirler. Boşanmada kendi paylarını sorgulayıp suçluluk duygusu hissedebilir veya ebeveynlerine öfkelenebilirler.


Boşanma kararı çocuğa birlikte, en güvenli ortamda, iki ebeveynin de eşit konuştuğu güvenli bir ortamda (mümkünse evde) açıklanmalıdır. Ayrılma kararından hiçbir şekilde sorumlu olmadığı vurgulanmalı, neden ayrılma kararı alındığı çocuğun anlayabileceği bir şekilde anlatılmalıdır. Konuşma sakin ve doğal bir üslupta yapılmalıdır. Çocuğa anne babada kalma periyotları ve süreleri hakkında bilgi verilebilir, eşlik ve ebeveynlik rolleri arasındaki fark vurgulanarak yalnızca eşlik rollerinin sona erdiği anlatılabilir. Bu konuşma esnasında çocuğun duygularını ifade etmesine izin verilmelidir.



Boşanma sürecinde çocuklar endişe, güvensizlik ve suçluluk hissedebilirler, diğerlerinden farklı oldukları duygusuna kapılabilirler. Başlarda ayrılılık nedenini anlayamayan çocuk, öfkelenebilir veya kendi sorgulayarak suçluluk duyabilir. Ayrıca kayıp endişesi ve üzüntü duyarak karşı cinse ve evliliğe karşı güvensizlik geliştirebilir. Bu duygu ve düşünceler ebeveynlerin boşanma süreci sağlıklı bir nitelik arz ederse oldukça kısa sürer












Peki, ne yapmak                                                                          gerekir?

Boşanma sürecinin sağlıklı olması ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için anne babalar bir arabulucudan yani boşanma konusunda uzmanlaşmış bir psikologdan yardım alabilirler. Psikolog ebeveynlerin çocuklarla ilgili olarak prensip ve uygulama kararları almalarının sağlayacak, çocukların ihtiyaçlarını ve yardım sinyallerini tanımlayacak ve gerekli önlemleri alacaktır. Bu şekilde ebeveynler ayrılığın kişisel ve finansal kazançlarını bir tarafa bırakarak çocuklarının ihtiyaçları ile ilgileneceklerdir. Ayrıca ebeveynlerin çocukları ile doğru şekilde zaman paylaşması, birbirleri ile doğru yol ve tarzda haberleşmesi ve paylaşılan velayet modelini kullanması boşanmanın çocuk üzerindeki etkisini en aza indirecektir. Çünkü bu durumda, çocuk kayıp duygusu yaşamayacak, seçim yapmak zorunda kalmayacak, her iki evinde kendi evi olduğunu hissedecektir. Ayrıca ebeveynlik ve eşlik rolleri sağlıklı bir şekilde birbirinden ayrılmış olacak ve her iki ebeveyn de ortak sorumluluklar alacaktır.




Boşanma sürecinin sağlıklı olması için en doğrusu, eski eşe karşı olumsuz duygu ifadesinin kontrol edilmesi, sakin güvenilir düzenli bir yaşam stilinin benimsenmesi, disiplin konusunda eski eş ile iş birliği yapılması ve çocuğun arkadaşı değil ebeveyni olunmasıdır. Çocuklar ile zaman geçirirken TV, film gibi araya girebilecek uyaranların en aza indirgenerek bol bol konuşulması, çocuklara hafif sorumluluklar verilmesi, yaşlarına uygun etkinliklerin planlanması, ev ödevleri veya okulu ile ilgilenilmesi ve ziyaretler dışında da iletişimin (telefon, mail vb.) sürdürülmesi gerekmektedir. Boşanma sürecinde ebeveynler kendi duyguları ile meşgul olarak çocuğun duygularını göz ardı etmemelidirler.


Çocuklar savaş aracı gibi kullanılmamalı veya ekonomik yatırım aracı olarak görülmemelidir. Çünkü sağlıklı boşanmanın en iyi yolu çocuğun iyiliğini gözetmektir. Ebeveynler kızgınlık, mağdur etme, savaş kazanma gibi duygu ve düşüncelerden uzaklaşarak çocukların yararına bir uzlaşma zemini hazırlamalıdır. Kızgınlık, mağdur etme ve savaş kazanma gibi duygulardan arınarak çocuklarının duygularını göz önünde bulundurarak onların yararına bir uzlaşma zemini hazırlamayı kendi kendilerine gerçekleştiremeyen ebeveynler boşanma konusunda uzmanlaşmış bir psikologdan yardım alabilirler.


Olcay Güner
Klinik Psikolog, DBE Çocuk ve Genç Danışmanlık Merkezi
Davranış Bilimleri Enstitüsü
(womenist)


HAZIRLAYAN LEMAN ÖZDİLEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder