14 Ocak 2014 Salı




KAYSERİNİN
YEŞİLHİSAR
     İLÇESİ
















NURİ BİLGE CEYLAN
Türkiye’nin ‘Üç Maymun’u oynadığı yönetmen

Yönetmen. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü’nü bitirdi. Ne var ki mühendislikte aradığını bulamadı. Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitim gördü. İlk filmi Koza’yı, 1995′te çekti. Ardından 13 yıl içinde beş film yaptı. ‘Kasaba’ (1997), ‘Mayıs Sıkıntısı’ (1999), ‘Uzak’ (2002), ‘İklimler’ (2006), ‘Üç Maymun’ (2006)… Filmlerinin hiçbiri ödülsüz kalmadı.
İstanbul, Antalya Altın Portakal ve Cannes film festivalleri başta olmak üzere pek çok ülke festivalinde hemen her dalda ödüller kazandı. Yurtdışında en çok ödül kazanan Türk yönetmen oldu Nuri Bilge Ceylan, son olarak 2008 Cannes Film Festivali’nde, küçük zaafların büyük yalanlara neden olmasıyla parçalanan bir ailenin, bir arada kalma çabasını anlatan ‘Üç Maymun’ filmiyle ‘en iyi yönetmen’ ödülünü aldı. Ve “Bu ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adamak istiyorum” dedi.











  Birgün bensizIik çaIar kapını.
 BenIi dünIeri düşünür, avunursun.
 Sanma ki yaIanIar içinde,
 ben gibi bir doğru buIursun.


 Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür,
 ve bir orman gibi kardeşçesine…


 Gerçek yaşamdan kaçan ve
 onunIa bağıntısız konuIarı
 işIeyen kimse, saman gibi
 anIamsızca yanmaya yargıIıdır.

 YürekIi bir kadının başı,
 yüreksiz bir erkeğin 
omuzuna ağır geIir!


 KimseIere anIatamadım.

 Kendime biIe… OIa ki ağzımdan

 kaçırır, bir daha tutamam seni.

 
Nazım Hikmet Sözleri






RÜYALAR HAKKINDA



Rüyalarınızın % 90’ını unutursunuz

Rüyanızın, uyandıktan 5 dakika sonra yarısını, 10 dakika sonra ise % 90’ını unutursunuz.


Körler de rüya görür

Görme yetisini sonradan kaybeden insanlar rüyalarında imajlar görürüler; doğuştan görme özürlü olanlar ise şekiller değil ama ses, koku, dokunuş ve duygu duyularını kapsayan etkili rüyalar görür.

Herkes rüya görür

Kimi ekstrem psikolojik bozuklukları olanlar hariç, her insan rüya görür. Eğer rüya görmediğini iddia edenlerdenseniz, yüzde 10’luk kısmını dahi hatırlamıyorsunuz demektir sadece.

Rüyalarımızda sadece daha önceden bildiğimiz yüzleri görürüz

Zihnimiz yeni yüzler uydurmaz; rüyalarımızda tanımasak ya da hatırlamasak da mutlaka hayatımızda daha önce gördüğümüz gerçek insanların yüzlerini görürüz. Her birimiz yaşamımız boyunca binlerce insan ile karşılaşırız, bu sayede beynimizin rüyalar esnasında faydalanabileceği inanılmaz bir arşive sahip olur.

















                        HAZIRLAYAN     
LEMAN ÖZDİLEK




 














 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder