11 Ocak 2014 Cumartesi


AZERBAYCAN BAYRAĞI



                         MEHMET İSMAİL 
                      İÇİN SÖYLENENLER





Yazıcılar Birliği Milletler Cemiyeti Azerbaycan Edebiyatı şurası,sizi şiirin gelişmesine büyük hizmetler vermiş, onu yeni üslup ve şekillerle zenginleştirmiş, vatandaşlık motiflerini güçlendirmiş, meşhur Azerbaycan şairini, altmış yaşına girmeniz münasebetiyle kalpten kutlarız.   Size,uzun ömürler ve yeni yaratıcılık uğurları temenni ediyoruz.

Mihalkov, Pulatov, Hemzetov, Niyazi, Hüseynov, Ahundova

Moskova


...Değerli  Mehmet Bey!
Siz şair,alim, ve halkı için varlığı ile çalışan bir içtimai şahsiyet olarak bütün  Türk dünyasında tanınırsınız.Bence, bu çok şerefli bir meslektir. Ve şuna inanıyorum ki gittikçe küreselleşen dünya üzerinde bir biri ile kucaklaşan Türk dünyasında sizin adınız milletimizin adı  ile birlikte anılacak ve eserlerinizde dile getireceğiniz yeni yeni sözlerle milletimize daha da gerekli olacaksısınız.


Ebülfez Elçibey

Azerbaycan Halk Hareketi Önderi



...Azerbaycan şiirinin görkemli temsilcisi, edebiyatımızın gelişmesinde büyük hizmetleri olan bir şair gibi sizin adınız her bir Azerbaycanlının kalbinde kendisine geniş yer bulmakla birlikte,Türk dünyasında da meşhurdur.Biraz hazin, biraz kederli,amma daima dövüşken,galip nidalı,milli ruhlu şiirleriniz bin yıllık Azerbaycan şiirinde kendine mahsus yeni estetik bir sestir.
   Halkımız   Mehmet İsmail’i yalnız büyük şair,yaratılıştan yetenekli bir alim olarak değil,aynı zamanda  halkın dertleri ile yaşayan,hürmete layık,aydın,toplumsal alanda büyük hizmetleri geçmiş bir kişi gibi tanımaktadır.Sizin yayıncılığınızdan söz ederken,redaktörlüğünüzde çıkmış, çağdaş demokratik basınımızın ilk kırlangıçlarından-habercilerinden sayılan “Gençlik” dergisinin birbirinden ilginç sayılarını seve seve  ilgiyle okuduğumuzu hatırlıyoruz.Öyle ki bu dergi cemiyette yeni bir havanın oluştuğundan haber verir,halkımıza benliğini anlama hissini aşılardı.


İsa Gember
Azerbaycan Müsavat Partisi Başkanı 



...Mehmet İsmail'in şiirlerinin güzelliğini, kendine mahsusluğunu açmak,Onun kanunlarında başka tür yeni şiirler yazmaktan zordur.Çünkü Onun şiirleri akla değil,hisse yönelir.Akla yönelen şiirleri yorumlamak için bütün şiirlerin müellifi olup,müellifin kendisi gibi heyecanlanmak,vecde gelmek lazımdır.Bir sözle,Onun şiirleri açıklamaya,tahlil etmeye gelmez.Adam korkar ki,bu şiirlerdeki güzellik,zariflik,saflık tahlilden korkup kaçabilir.


Bahtiyar Vahabzade
Şair, Azerbaycan


   Mehmet İsmail duygusal bir şairdir.Onun şiirlerinde zaman ve kozmos genişliği hayatın akla gelmeyen,göze görünmeyen özellikleri canlı ve arzulu duygularla,mucizeli bir dille anlatılır.


Viktor Korkin 
Eleştirmen, Moskova


Mehmet İsmail'in şiirlerinde tüm Türk dünyası aks olunmaktadır.Onun şiirleri Azerbaycan Türklerine ne kadar yakındırsa, benim Macar halkım için de o kadar ruhu bakımdan yakındır.  "Ayağı taşta , başı savaşta" olan bir ağaç misali  onun eserleri de Türk dünyası ufuklarında boy göstermektedir. Ne mutlu bana ki, onun şiirlerini Macar dilinde seslendire bilmişimdir. 


Anna Bedi
Tercüman, Şair, Macaristan




Bu günlerde Bakûde yayımlanan gazetelerin hepsinde bir bölüm yer  alır. Bu bölümler Köroğlu'nun delileri misali, vatan sevdalı toprak aşığı,sesi Tanrı dağından Karpatlara, Sibiryadan Saharaya kadar olan Türk dünyasında ünlenmiş Mehmet İsmail'le  ilgilidir.


Fırat Kızıltuğ
Şair, Müzisyen , Türkiye


...Nedense bana öyle geliyor ki,onu herkesten iyi tanıyorum.Bu iddiama göre eski dostları ,Mehmetle çağdaş olanlar , birlikte yola çıkan arkadaşları incitmezler.Çünkü Azerbaycanın yeni Aliyev döneminde Mehmet İsmail hem şair,hem de şahsiyet olarak  yeniden doğmuştur. Bu anlamda Azerbaycanın ünlü şairi artık onlarla değil,yeni istiklalci gençlikle birliktedir...Mehmet Emi,Azerbaycan Türklüğünün kutsal savaşında sizin özel yeriniz ve göreviniz var.Ne savaş bitti,ne de Mehmet İsmailin görevi.Yolunda şehit olmak alnımıza yazılmamışsa da şükürler olsun ki,vatanımızın yolunda yaşamak ve yorulmadan ,usanmadan çalışmak alın yazımızdır.


Rauf Arifoğlu 
Yeni Müsavat gazetesinin baş redaktörü , Azerbaycan


Mehmet İsmail saza- söze bağlı bir adamdır. Bu meşhur fikir de onundur : "Nerde saz varsa, orda Türk, nerde Türk varsa, orada saz vardır." Mehmet Emmi  (Biz - ondan sonra edebiyata gelenler saygıyla büyüğümüz gibi onu böyle çağırıyoruz ).Bu iki ruhun hamurunda yoğrulan azman bir şairdir. Şiiri ile, idealleri ile, bizleri bu günümüzden sabahımıza götüren, kocaman Türk Büyüğüdür.


Enver Bölüsoy 
 Gazeteci , Yazar,  Azerbaycan.



Mehmet İsmail sazlı,sözlü destanlardan bu günümüze ulaşan   ve bizi sabahlara çağıran Baba Derviştir.Kendi sihirli elma payıyla ümitsize ümit,kurtuluş getiren Baba Derviş!  Omuzlarında bu gidi dünyanın yükünü , göğsünde ilahi söz dünyasının ruhunu  taşıyan ömrünün 60. güzünü yaşayan Baba Dervişim benim."Ellerinde Dede Grogud " anahtarı - saz olsaydı, sana daha çok söz diyerdim. Ama senin destanlara sığmayan hikmetini söz-sohbetini anlata bilecek bir ozan sesi varsa, o ses ele senin kendi sesindir, Baba Derviş! 


Şelale Ana
Şair, Azerbaycan


Mehmet İsmailin 60 yaşında olduğu,65 yaşında olduğu,70 yaşında olduğu,80 yaşında olduğu bizi ilgilendirmez.Fikrimizce, Mehmet İsmail vatan yolunda ölmek gerekirse 18 yaşında genç bir şair,millete söz söylemek  gerekirse Dede Korkut gibi 1300 yaşında olan bir şairdir.


Agil Abbas 
Adalet gazetesinin baş redaktörü , Azerbaycan



...Adını saysalar da,saymasalar da,bu toprakta yaşasa da,yaşamasa da,onun kendinin Azerbaycan Edebiyatında dokunulmaz yeri,dokunulmaz ruhu var.Hatta ben diyordum ki,zaman gelecek,Türk halklarının arasında Onun bir yeri olacak.Mehmet İsmailin Gençlik dergisinde halkı için gördüğü işleri bugün benim diyensiyasetçilerin hiç biri yapmamıştır.



Hüseyin Efendi
Şair, Yazar, Azerbaycan


...Türkün sevdasıdır bu sevda.Bölünmüş, dövülmüş, ancak daha kendi kızıl almasını arayan Türkün.Ben,daima Mehmet İsmail'in şiirlerini okuyunca yüreğini yanar bir almaya çevirip, başının üstüne kaldırmış bir çocuk canlanır gözlerimin önünde.Gorkinin Dankosuna benzeyen bir çocuk.Allah beni kurt eyle,Allah beni kurt eylediye diye onun yüzü batıya yönelir. Sonra yüzü, gözü mavi ışık saçan bir kurt kızıl elma'sından dolayı Türk akıncılarını kazanmaya doğru götürür.
Mehmet İsmail Türkün bağrından ,hasretinden doğmuş bir şairdir.O bu hasrete sevda getirdi.Yaşadığı sevdayı,okuyucularına da bulaştırdı.Sonra da özü Türkün sevdasına çevrildi.Bu sevda daima aynı yaştadır.Tanrı dağında da,Orhunda da, Tovuzda da,Anadoluda da,Türkün sevgisidir Mehmet İsmail türküleri.Bu türküler daima aynı yaşatır,daima ateşle yanar.Onun 20 yaşında da,60 yaşında da yazdığı şiirler aynı mayadan yoğrulup,aynı sevdadan doğmuştur,Kızıl Elmasını arayan Türklüğün Tanrı sevdası  gibi.Ne kadar ki,Türk var,Türkün yaktığı Türk ateşi var,bu ateşe sıcaklık verenlerle birlikte Mehmet İsmail şiiri de olacak.


Elhan Zal 
Araştırmacı, Eleştirmen , Azerbaycan


 SEN BİZİM ŞAİRİMİZSEN 
Ben şair değilim diyen Mehmet İsmail, şair kimdir biliriz,sen de bilirsen.Biliriz kimin sözü vaktine taşınır.Sen de bilirsin.Pelit ağacının kendi yüceliğini duyduğu gibi duyarsın.Kimi aldatıyorsun,ey zalim oğlu.Sen yaş olarak altmışlı yıllarda edebiyata gelenlerdensin.Ancak sözde değil,sen onların içinde teksin.Çünkü;akınla gelmemişsin,eleştirmen desteği ile gelmemişsin.Baba,anne,amaca-dayıyla gelmemişsin.Edebiyata kitaptan gelmemişsin.Kör oğlu  gibi göksünde sav,yalınkılıç,ilham atında gelmişsin.
Ona göre de sen bizim şairimizsin.
Biz kimiz?Türk.Sen Türkün şairisin!



Akif Semed
Şair , Azerbaycan 





               HAZIRLAYAN LEMAN ÖZDİLEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder