Organik tarım
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Organik tarım, bitki nöbetleşmesi,
yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak
üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit,
hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların
kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.[1] Organik tarımda toprak ve su gibi doğal
çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler
kullanılarak üretilen tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı
üzerinde olumlu katkı sağlamak amaçlanır.
Organik sebze
yetiştiriciliği
Zirai tarım ilaçlarının ve kimyevi gübrelerin bazı zararlı
sonuçlarına karşı, İnsan ve çevre için sağlıklı tarım uygulamalarının resmi
adıdır. Yetiştirici, doğal tarım uygulamaları yapıyor olsa bile, sertifika
kuruluşları tarafından denetlenip onay almadan, "organik tarım"
terimini kullanamaz. Organik Sebze Yetiştiriciliğinde, zararlı zirai ilaç ve
kimyevi gübre yerine başka araçlar kullanarak verim elde edilir.
Temel Yöntemler:
·
Kardeş bitkiler - companion planting- ; Bazı bitkiler birbirlerini
korurlar, örneğin kadife çiçeği birçok sebzenin köklerini nematod zararlılarından korur.
·
Değiştirerek ekim; Her mevsim, belli bir bölgeye, topraktan değişik
istekleri olan bitkileri dikmek.
·
Zararlıları yok eden canlılara (kuşlar, kurbağalar, uğurböcekleri, yılanlar
vb) çekici gelecek uygulamalar; Biyolojik çeşitlilik, barınma ve korunma
olanakları sağlama.
·
Malçlama; Zararlı ot
gelişimini engelleme ve toprak nemini ve yapısını koruma- geliştirme amaçlı,
organik veya plastik malzemelerle yapılan örtü uygulaması.
·
Damla sulama
·
Pestisit kullanımı; Organik tarımda pestisit kullanımı izin verilen birkaç istisna
dışında kesinlikle yasaktır, bunlar; Bacillus turigensis ( bir bacteriel toksin), pyrethrum, rotenone,bakır sülfat ve zirai kükürttür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder