13 Mart 2014 Perşembe

YEŞİLHİSAR KAYMAKAMLIĞININ 2014 YILINDA YAPILMASI PLANLANAN PROJELER VE ÖNERİLER


Yeşilhisar Kaymakamı
Mehmet Şirin YAŞAR

KAYSERİNİN YEŞİLHİSAR İLÇESİNDE
2014 YILINDA YAPILMASI PLANLANAN PROJELER ve ÖNERİLER

1-      SOĞANLI KÖYÜ MEYDANI ve SOĞANLI BEZ BEBEĞİ PROJESİ:    
MEVCUT DURUM

Kapadokya bölgesinin güney kısmını oluşturan Soğanlı Köyümüzde sayıları 50’ yi bulan manastır ve kiliseler mevcuttur. Ayrıca vadi boyunca uzanan yamaçlarda birçok mağara, kaya oluğu ve kuş yuvası mevcuttur. Tüm bu doğallığı ilgi çekiciliğine rağmen bu alanların hemen yanı başında ve bitişiğinde bulunan eski Soğanlı Köyü Meydanında bulunan alanlar özellikle dükkanlar, satış yerleri, lokantalar ve zeminin asfalt ve beton ile kaplı olması çevrenin turistik ve doğal yapısını bozmaktadır.
Daha önce patenti alınan Soğanlı Bez Bebeği ile ilgili olarak köy kadınlarının çoğu, tamamen el emeğine dayalı olarak patentli ürünün üretimini evlerinde veya elverişli mevsimlerde köy meydanında yapmaktadırlar. Üretimi yapılan Soğanlı Bez Bebeğinin pazarlaması ise sadece köye gelen turistlerle kısıtlıdır. 


                     ÇÖZÜM
Bu alanların çevreyle daha uyumlu bir hale getirilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Özellikle zeminin, beton ve asfalttan arındırılıp doğal taş ile kaplanması gerekmektedir. Daha önce beton ve demir sac ile yapılmış olan dükkanlar ve satış yerlerinin daha otantik ve çevreyle uyumlu bir görünüm kazanması gerekmektedir. Lokantalarda bulunan aksesuarlar (masa, sandalye vb.) demir ve plastikten ziyade ahşap kullanılarak imal edilmelidir. Bu yönde yapılması gereken çalışmalarla köyün doğal yapısı korunmuş ve böylece daha çok ilgi ve dikkat çekici hale gelebilecektir. Soğanlı Bez Bebeği’ nin ise daha profesyonel bir şekilde ve seri üretim yapılarak yurtdışı ve yurtiçinde etkin bir tanıtım sağlanması ve pazarlamasının yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda gerekirse köy merkezinin doğal yapısının korunarak açılacak atölye vb. yerlerde üretiminin sağlanması gerekmektedir. 


 2 -          DOĞANLI YERALTI ŞEHRİ:
      MEVCUT DURUM

Doğanlı Köyünün yaklaşık 3 km doğusunda bulunan ve eski Roma Dönemine ait olduğu sanılan bölgede “Kırkmerdiven” olarak da bilinen bir yeraltı şehri bulunmaktadır. Ancak gerek teknik yetersizlikler ve gerekse ulaşım zorluğu alanın tam olarak incelenebilmesine ve turizme açılmasına olanak vermemektedir. Ayrıca daha önce köy giriş yolunun genişletilmesi teklifleri köydes programına sunulmasına rağmen yüksek maliyetler nedeniyle ilgili proje kapsamına alınamamıştır. 

                      ÇÖZÜM
Yer altı şehrinin öncelikle ulaşımını sağlayan toprak zeminin düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca alanın etrafının çevrilerek koruma altına alınması, ışıklandırılması ve detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Doğanlı Köyünün köy girişinin de çok dar olması nedeniyle zaman zaman trafik kazaları meydana gelmektedir. Bu yolun da genişletilerek gerek yer altı şehri ve gerekse köy merkezine ulaşımın daha elverişli hale getirilmesi gerekmektedir.

  
3-      İÇMECE-KUŞÇU-KOVALI YOLUNUN GENİŞLETİLMESİ İŞİ:
  MEVCUT DURUM

Yıllardır köydes projesi kapsamına alınması için çaba verildiyse de gerek teknik ve mali nedenler ve gerekse hukuki nedenlerden dolayı proje kapsamına bir türlü alınamamıştır. Sadece 2008 yılında mevcut asfaltın 3 km’ lik kısmının II. Kat kaplaması ve onarımı yapılmıştır. Ancak artan trafik yoğunluğu ve ticaret hacmi mevcut asfaltın deforme olmasına neden olmuştur. Üç köyün il ve ilçeye tek bağlantısı bu yoldur. 

           ÇÖZÜM
Yaklaşık 8 km uzunluğunda ki yolun darlığı nedeniyle daha önceleri ölümlü kazalar da meydana gelmiştir. Üç köyün nüfusunun yaklaşık 1500 Kişi olduğu ve köylerin ticaret hacminin yoğunluğu göz önüne alındığında bu yolun ne kadar önemli olduğu görülecektir. Bu yüzden yolun genişletilmesi ve en az iki aracın yan yana rahat bir şekilde geçebilecek duruma getirilmesi gerekmektedir.     


4-  ERDEMLİ VADİSİ YÜRÜYÜŞ PATİKASI
MEVCUT DURUM

Erdemli Köyü girişinde bulunan ve Erdemli Köyü eski sakinlerinin barındığı bu alana “İçeriköy” de denilmektedir. İçeriköy alanından başlayıp Kavak Köyüne kadar uzanan yaklaşık 6 km’ lik vadinin yamaçlarında bulunan mağara, kilise ve kanyonlar ile özellikle bahar mevsiminde yamaçlarda boy veren bodur ağaçların görüntüsü Vadinin tarihi ve doğal güzelliğine müthiş bir renk katmaktadır. 


           ÇÖZÜM
Yeterli tanıtım ve turizm yatırımlarının yapılmaması alanın tanınmasını engellemektedir. Bu yüzden vadi boyunca uzanan zeminde gerekli çalışmalar yapılarak bölgenin doğal yapısını bozmadan turizm ve spor amaçlı gidiş geliş yönünde çift taraflı bir yürüyüş patikası veya parkuru yapılması gerekmektedir. 


5-  İLÇE MERKEZİ ve KÖYLERİMİZDE BULUNAN TARİHİ ve DOĞAL GÜZELLİKLERİN TANITIMLARININ YAPILMASI:
MEVCUT DURUM
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ilçemiz geçiş güzergahında bulunması nedeniyle yıllar boyu önemini yitirmemiştir. Tarihi MÖ 3500 yıllarına kadar giden zaman içerisinde çeşitli kavimler Anadolu’ ya ve ilçemize hakim olmuşlardır. Bu yüzden ilçe merkezi ve köylerimizde pek çok yerde birçok tarihi mekanla karşılaşmak mümkündür. Ayrıca ilçe içerisinde bile farklılık gösterebilen mimari yapılar ve doğal güzellikler ilçeyi daha da ilgi çekici bir hale getirebilmektedir. Bu tarihi ve doğal güzelliklerimizden bazıları, Camii Kebir,  İdris Camii, Hamza Paşa Camii, Eski Hamam, Zengibar Kalesi, Sultansazlığı Kuş Cenneti, İçmece Köyü Şifalı Maden Suyu Tesisleri, Soğanlı Köyü Ören Yeri ve Kaya Kiliseleri, Erdemli Vadisi ve Kiliseleri, Doğanlı Köyünde Yeraltı Şehri, Araplı ve Keşlik Köylerindeki doğal yapı ve İlçe Merkezi ve Başköy Köyündeki koruma altına alınmış evler, Doğanlı köyünde bulunan ve kendine has bir mimarisi olan evler vb. alanlardır.
                        ÇÖZÜM
 Belirtilen alanların daha etkin bir şekilde tanıtımının sağlanması için kitapçık, broşür vb. yayınlar ile turizme yönelik turlar, etkili bir medya tanıtımı sağlanması gerekmektedir. Ayrıca ilçe merkezinde turizm yatırımına yönelik en az 200 yatak kapasiteli bir otel yapılması gerekmektedir

6-    İÇMECE ŞİFALI MADEN SUYU TESİSLERİ
MEVCUT DURUM
İçmece Köyümüzde bulunan ve bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce ülkemizin çeşitli bölgelerinden ve yoğunlukla civar illerden gelen konukların hem bir mesire alanı ve hem de maden suları ve havuzu nedeniyle şifa kaynağı olarak gördükleri alanda gerek hukuki ve gerekse maddi nedenlerden dolayı herhangi bir çalışma veya yatırım yapılmadığından alanın bir cazibesi kalmamıştır. Şifalı suyun kaynağı köyün yakınlarında bir bölgede bulunmaktadır. Bölgeyi bilen veya duyan kişiler şifalı sudan faydalanmaktadır. Ancak alan engebeli ve dik yokuşlar arasında bulunduğundan ulaşım tehlike arz etmektedir. 


           ÇÖZÜM
Şifalı Maden Suyu Tesislerinde yapılacak inceleme ile suyun özelliklerinin araştırılarak ne gibi hastalıklara şifa olduğu konusunda detaylı veriler hazırlanması gerekmektedir. Suyun kaynağından alınıp borularla özelliklerinin bozulmasını önlemek koşuluyla daha düz ve ulaşımın elverişli olduğu bir alana getirilmesi gerekmektedir. İlgili alanda yeni tesisler inşa edilerek sağlık turizmine açılması sağlanmalıdır. 

                                                                   HAZIRLAYAN
                                                                 LEMAN ÖZDİLEK




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder